Entrades

Contes càustics. El premi

Imatge
Les cinc tocades i encara no havia pogut dormir. A ell aquestes coses sempre li havien relliscat, però l’edat és traïdora. Potser sí que li havia afectat allò del premi. Rebre honors li semblava una rucada. Ara els donaven com a xurros, i sovint a la gent de la crosta. Però la seva filla l’havia convençut: - Papa, tú sí que ho mereixes. I coses d’aquestes. Només podien anar sis convidats. A la sala no s’hi cabria de tanta gent com hi hauria. Havia de dormir com fos, si no no ho podria suportar. Amb la finestra oberta entraven mosquits. Va sentir-ne un per l’orella bona, i semblava tenir males intencions. Feia calor. - No aguantaré la corbata. Potser aniré amb mànigues de camisa, què coi! La noia no em deixarà... Les sis, i tota la nit en vetlla! La son va arribar amb la fresca de la matinada. La sala era immensa i plena de gent. Tothom anava endiumenjat i semblava una boda. Dues grans aranyes de cristall penjaven de dalt del sostre altíssim. La catifa era prou ampla per a entra...

Higiene i Cultura

Imatge
En la cultura occidental la higiene personal ha tingut una relació històrica amb la posició social i la manera de guanyar-se la vida. Fins als estudis i descobriments científics de la Microbiologia, a mitjans del segle XIX, la majoria de la gent no establia una relació gaire estreta entre la higiene del cos i la salut. Tot i això, la gent sempre s’ha rentat i ha cuidat, poc o molt, la seva higiene personal. Un origen molt remot del sabó és ja documentat en tauletes sumèries a la Mesopotàmia de fa 2.500 anys. S’hi troba una recepta per a fer el sabó amb olis i potasa. L’ús que se’n feia no era per a la higiene corporal sino per a rentar la llana i les pells. Celtes, gals i amazigs també coneixien el sabó. El llegendari Mont Sapo –no surt en cap mapa- és d’on provindria l’origen de la paraula “sabó”. Segons una antiga llegenda romana, en aquesta muntanya mítica s’hi feien sacrificis d’animals. Les cendres de la incineració es barrejaven espontàniament amb els greixos mal cremats de le...

Salmon and Asparagus Quiche

Imatge
Ingredients: - 150 grams of wheat flour - A small cup of olive oil - A pinch of salt - 2 eggs - A glass of milk - 150 grams of salmon - 150 grams of green asparagus Procedure: Prepare a dough with a dash of milk, flour and oil until they stick in their hands. Put the dough into a mold below and put in the oven at 200 degrees for 5 minutes. It beat the eggs and glass of milk and has put a pinch of salt. Cut the asparagus and salmon into cubes and mix with the mixture. Pour over all and bake the dough in half again put in the oven for fifteen minutes until cooked. You can accompany it a white wine from Penedes (Catalonia)

Sa recepta: Arròs brut mallorquí

Imatge
Ingredients per a 10 persones: - Mitja gallina - Mitja ànega (ànera) - 3 colomins - 300 grams de costella de porc - 300 grams d'ous i ouera de gallina - 150 grams de fetges de pollastre - Una sípia gran - 300 grams d'escamarlans - 300 grams de galeres - 300 grams de cananes - 5 alls tendres (tenres) - 5 alls morats - 5 pebrots verds - 2 pebrots vermells - 6 cebes tendres - 5 tomaquets madurs que facin olor - 300 grams de pèsols tendres pelats - Mig manat de julivert (juevert) - Una culleradeta de pebre negre (prebe bo) en pols (mínim) - Mitja culleradeta de canyella en pols - Un quart de culleradeta de clavell d'espècies en pols (màxim) - Oli d'oliva verge extra d'olives morisques (arbequines) - 5 litres d'aigua de mina. - 15 tasses d'arròs bomba de l'Albufera de Sa Pobla. - Sal de mar Preparació: En un gran calderó es rosteixen les carns a trocets petits. S'escalden els ous i les oueres, a poc a poc i a foc baix, en un ...

杂碎 Chop Suey

Imatge
The origin of this food is Chinese and American. Literally meaning a mixture of pieces. It is a fast food cooked in the wok for Chinese miners in the United States. Ingredients for 4 people: - Half colleague - lean pork meat - Mushrooms - Salt - Curry - Soy sauce - Oil Preparation: Cut the cabbage, meat and mushrooms into small pieces. Put the wok or frying pan and add a splash of olive oil, curry and soy sauce. Put the meat, mushrooms and cabbage. Stir until cooked. Accompanied by boiled rice.

Quiche Lorraine à la catalane façon

Imatge
Ingrédients: - 150 grammes de farine de blé - Une petite tasse d'huile d'olive - Une pincée de sel - 2 oeufs - Un verre de lait - 150 grammes de poitrine de porc fumé - 150 grammes de fromage à fondre Procédure: Préparer une pâte avec un peu de lait, la farine et l'huile jusqu'à ce qu'ils s'en tenir dans leurs mains. Mettre la pâte dans un moule ci-dessous et mettez au four à 200 degrés pendant 5 minutes. Il battre les oeufs et le verre de lait et a mis une pincée de sel. Coupez le lard et le fromage en cubes et mélanger avec le mélange. Verser sur le tout et cuire la pâte dans la moitié encore mettre au four pendant quinze minutes jusqu'à cuisson complète. Vous pouvez l'accompagner d'un rouge D.O. Montsant (Catalogne)

La recepta: Sopa de rap

Imatge
Ingredients per a sis persones: - Un cap de rap fresc de quilo i mig - Un parell de cebes tendres grosses - Dos alls tendres - Dos alls morats - Una nyora seca - Oli d'oliva verge extra d'olives arbequines - Tres tomàquets madurs que facin bona olor - Brins de safrà - Sis llesques de pa sec, que sigui de forn - Un raig de vi blanc, que sigui del bo - Cinc litres d'aigua de mina - Sal de mar Preparació: En una olla es bull el cap del rap en l'aigua fins que estigui cuit i prou. Es cola el brou i es deixa refredar el cap en una safata. Un cop fred se separen els ossos de la carn i les gelatines. En una paella amb oli es doren els alls morats, que no es cremin. S'hi afegeix la ceba tendra tallada petita, els tomàquets ratllats i els alls tendres talladets. Es cou tot a foc lent fins que el sofregit estigui ben confitat. S'hi posen llavors els brins de safrà i la polpa de la nyora, que haurem posat en remull una hora abans. S'esmicolen les llesq...