Entrades

El Museo Etnológico de Barcelona y sus colecciones americanas

El Museo Etnológico de Barcelona es una institución que alberga unas colecciones muy variadas en lo que respecta a procedencia, materiales y tipologías. Se trata de más de 70.000 objetos relacionados con la vida cotidiana de diversas culturas (vida doméstica, oficios, tradiciones y creencias) de los cuales, unos 40.000 proceden de Catalunya y otras zonas de la Península Ibérica, mientras que el resto, unos 30.000, son de diversas zonas del mundo: Japón, Afganistán, Marruecos, Senegal, Guinea Ecuatorial, Papúa Nueva Guinea, Australia, entre otros, y además las colecciones americanas. Éstas están representadas por unos 9.000 objetos, distribuidos en tres grupos: la colección precolombina, la colección de etnografía indígena y la de la América hispánica. La procedencia es, en su mayoría de Perú, Centroamérica y México. Posee también una excelente biblioteca americanista. El Museo, además de realizar sus funciones principales, como son adquisición, conservación, estudio y difusión de su pa...

La Patum

Imatge
A la ciutat de Berga es considera que, per la solemnitat religiosa del Corpus  Christi, ja al  segle XIV se celebrava, en l’interior de l’església, una processó on s’hi representaven les històries sagrades del Cristianisme. Aquesta celebració sorollosa  s’anomenaria  La Bulla , però més tard rebria el nom de Patum pel so del tabal amb que s’acompanyarien les diferents escenes o Entremesos , que amb el temps arribarien a ser el que avui anomenem Salts .  Hi ha constància documental d’aquesta Bulla  l’any 1525.  L’any 1723 es va haver de representar al carrer perquè es va desautoritzar  fer-la  a dins del temple. Avui la Patum és la festa més gran i significativa de la ciutat de Berga, i constitueix un dels principals trets d’identitat de la cultura societària dels bergadans i les bergadanes. La festa va ser proclamada l’any 2003 per la UNESCO com a una Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de tota la Humanitat.

Gall amb naps

Imatge
Una variant econòmica, per temps de crisi, de la recepta tradicional de l'oca guarnida amb naps, estesa pel nord del Principat de Catalunya i per Occitània des de fa centúries. Ingredients : Un gall gran Tres quarts de quilo de naps Una presa de xocolata negra 70% de cacau 15 avellanes 5 nous 1 ceba gran Sal de mar Oli d'oliva arbequina verge extra  Nou moscada Vi negre Es talla el gall a octaus i es rosteix en una cassola. Es pelen i es tallen a daus els naps i la ceba i es couen amb poc oli. Es fa una picada amb les avellanes, les nous i la xocolata. Es cobreix el tall i les hortalisses amb aigua i vi i s'hi afegeix la picada i la nou moscada ratllada. S'hi tira la sal i es tapa, a foc lent, durant mitja hora llarga. Es pot acabar al forn fins que estigui al punt de daurat. S'acompanya d'un vi negre DO. Terra Alta.

Museu Etnològic de Barcelona (VIDEO)

Imatge
http://www.youtube.com/watch?v=L73FIwJfEG8&feature=relmfu

Museo Etnológico de Barcelona (VIDEO)

Imatge
http://www.youtube.com/watch?v=BodKHrKP8sE&feature=relmfu

Musée Ethnologique de Barcelone (VIDEO)

Imatge
http://www.youtube.com/watch?v=pq2UsjEzosE&feature=relmfu

The Ethnological Museum of Barcelona (VIDEO)

Imatge
http://www.youtube.com/watch?v=cJynAMAWc-A&feature=relmfu