La recepta: Calçotada amb romesco

La recepta de la salsa de romesco d'ametlles. 
El millor d'una calçotada és la salsa. Jo la vaig aprendre a Valls en una trobada amb la bona gent de la Colla Joves dels Xiquets de Valls ara fa trenta anys en les festes Decenals de la Mare de Déu de la Candela. Aquest romesco per a acompanyar els calçots el van fer les dones de la colla a casa seva, perquè en aquell temps no se'estilava l'infaust costum de consumir salsa industrial prefabricada.



Ingedients: 
  • Un quart de quilo d'ametlles marcona amb pell i tot.
  • Dos tomàquets madurs ben frescos
  • Deu alls sense pelar
  • Dues nyores
  • Un pebrot de romesco
  • Sal de mar
  • Oli verge extra d'olives arbequines de primera premsada (del raig)
  • Un brot de menta blanca fresca
Procediment
S'escaliven al foc els alls i els tomàquets. Es posen en remull les nyores i el pebrot. Es torren les ametlles amb pell i tot (es pot fer a la plata del forn en calent). En un morter ben gran es fa una picada amb les ametlles torrades, els alls escalivats, la polpa humida de nyores i pebrot i la polpa dels tomàquets. escalivats S'afegeig el brot de menta (que no es noti) i es va lligant la salsa amb el raig d'oli amb el setrill en el mateix morter fins que el cor us digui prou. Poseu-hi la sal.i remeneu.
Els calçots es couen en foc viu de sarments i es coven embolicats en papers de diari vell.
En una calçotada s'hi sol menjar botifarra negra, llangonissa crua i carns torrades a la brasa dels sarments.
Li anirà bé d'un vi negre de la D.O. Montsant, potser una garnatxa. Si hi suqueu pa, que sigui cuit amb llenya.
El reportatge fotogràfic que segueix és de la Calçotada de l'Associació de Veïns del carrer de Verdi del Mig de Gràcia.

Calçotada

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poema de Tots Sants

Carme