La recepta: Bacallà a la llauna


El bacallà salat es coneix des de molt antic a la cuina catalana. Un peix que podia arribar terra endins en condicions òptimes per al consum, lluny de la costa. Però la recepta que presento és barcelonina i, per tant, de ben aprop de la mar. A les cases de sisos i a les fondes de la capital de Catalunya, els qui venien de fora ciutat trobaven un plat calent sempre a punt: el bacallà "a la llauna". La recepta incorpora l'anomenat "pebre vermell", una espècie americana resultat de moldre la nyora seca, que pretenia substituïr l'antic pebre negre o "pebre bo" com encara se'n diu a Mallorca, que arribava de molt antic de l'Orient per la Ruta de les Espècies.
Ingredients per a un que vol quedar ben tip:
Un morro de bacallà salat
Una culleradeta de pebre vermell
2 alls tendres
Oli d'oliva morisca verge extra del Baix Priorat DO. Ciurana-Garrigues
Un raig de vinagre de vi negre de garnatxa DO. Montsant
Preparació:
Es posa en remull el bacallà salat en una palangana ben plena d'aigua que s'anirà canviant cada 6 hores durant dos dies.
Un cop el bacallà sigui al punt de sal, s'enfarina i es fregeix ben rosset en una paella de ferro en oli bullent, que n'hi hagi.
Es retira el bacallà del foc un cop ben dauradet i es presenta en una safata. En el mateix oli es fregeixen els alls tendres a rodanxes. Un cop daurats s'afegeix el pebre vermell i el raig de vinagre. Es retira del foc i s'aboca la salsa resultant damunt del bacallà.
S'acompanya amb un vi negre de garnatxa DO. Montsant

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poema de Tots Sants