Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 de gener de 2010

La recepta: Sabó de llorer


A la ciutat siriana d'Alep fa milers d'anys que fabriquen el millor sabó del món a base d'olis d'oliva i de llorer.
Aquesta recepta que us presento és fruit de la pròpia experimentació intentant aproximar-me a l'origen més primitiu i casolà.

Ingredients:
1 litre d'oli d'oliva cru o reciclat (olea europea)
500 g. de fruits frescos de l'arbre del llorer (laurus nobilis)
1 cullerada de sal comuna
250 cl. d'aigua
150 gr. de sosa càustica(hidròxid de sodi)

Procediment:
En una palangana de plàstic, i ben protegits amb guants de goma, davantal i ulleres, hi posem un bon got d'aigua (250 cl.), la sosa càustica i una cullerada de sal de cuina.
Amb un pal o cullera de fusta ben llarga remenem a poc a poc una bona estona fins que la sosa quedi ben desfeta en l'aigua (la solució agafa temperatura espontàniament fins ben bé uns 60 C)
Tot seguit s'hi aboca l'oli a poc a poc bo i remenant.
En un pot llarg i estret triturem ben fins els fruits del llorer amb aigua (una batedora anirà bé. Les llavors del llorer no tenen pinyol, són olioses i desprenen una olor perfumada característica.
La pasta de llorer s'aboca al sabó i se segueix remenant fins que comença a espessir.
S'aboca la pasta resultant en un motlle rectangular de plàstic de quatre dits de fons.
Quan la massa s'endureix (qüestió d'hores) es tallen les pastilles i es deixen madurar durant mesos en una caixa de cartró (les de sabates van prou bé)
Com més temps madura el sabó és millor, ja que baixa el PH.
Aquest sabó és excel·lent per la pell, és exfol·liant i cicatritxant. És indicat per a la gent que pateix de psoriasi i contraindicat per la gent amb manies!