Panellets



Els panellets de massapà tenen l'origen en la cort de Constantinoble. La massa es podia fer amb farines d'ametlla o de festuc i mel. el refinament de la cort va passar a la pastisseria popular. Àrabs i otomans van estendre aquesta pastisseria fina per tot l'imperi. Avui decoren la taula de Tots Sants i acompanyen els moniatos, d'origen americà (camotes)i les castanyes torrades al foc, les úniques pròpiament europees. En la foto, pastissets de massapà en una prestigiosa pastisseria de Marraqueix.

Ingredients:
1 kg. d'ametlla ratllada
500 gr. de sucre fi
100 gr. de flocs de puré de patata
Pell de llimona

Procediment:
Es posa el sucre al foc amb mig got d'aigua i es porta a ebullició. Es remena amb una cullera de fusta fins que agafi el punt de bola, o punt d'emperlar. Se sap que s'ha assolit aquest punt quan la gota de xarop que cau a la cullera agafa la forma de perla. Es mullen els flocs de puré de patata amb aigua calenta fins que agafi la consistència d'una pasta de la textura del fang de modelar. Es barreja el xarop, la farina d'ametlla i el puré fins que no es distingeixin les tres substàncies. S'hi rratlla la pell d'una llimona per a donar aroma, i llestos.
La massa es deixa refredar i reposar. Les boles de massapà es poden decorar amb confitures, o bé arrebossar amb pinyons o ametlles tallades. És fàcil si es prepara un ou batut amb sucre i s'hi aboca l'arrebossat, llavors s'enganxa fàcilment l'arrebossat al massapà.
S'acompanya amb un bon vi ranci del Priorat, una mistela de la Terra Alta o una Malvasia de Sitges.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poema de Tots Sants

La recepta: Sabó de llorer