La recepta: Mandonguilles amb sípia

Aquesta recepta de cuina tradicional catalana de mar i de muntanya és un plat contundent genuinament mediterrani. Els plats de sípia estofada es coneixien ja a l'antiguitat clàssica. Grecs i romans eren mestres en l'elaboració de plats especiats i sucosos. La cuina medieval catalana també va mantenir el refinament i l'excel·lència a taula.

Ingredients per a quatre persones:
Dues sípies mitjanes
250 grams de carn picada de porc
250 grams de carn picada de vedella
Molla de pa
Llet de vaca
Dos ous de gallina
Una ceba grossa
Dos tomàquets madurs
Oli d’oliva verge extra d’olives arbequines
Sal de mar
Pebre negre
Brou de peix
Farina de blat

Preparació:
Es pica la carn de porc (panxeta i llom) i la carn de vedella (falda). En un bol es remullen dues llesques de pa en mig got de llet. En el mateix recipient es baten dos ous i s’hi tiren les carns picades i un polsim de pebre i sal. Es mescla tot amassant amb les mans fins que en quedi una pasta homogènia. Amb aquesta pasta es fan pilotetes (mandonguilles) que s’enfarinen i es fregeixen en l’oli calent en una paella. Es ratllen la ceba i el tomàquet i es sofregeixen en el mateix oli de fregir les mandonguilles.
En una cassola de ferro colat es fregeix la sípia tallada a daus. S’aprofita bé la bossa de la salsa espessa de color marró que tenen les sípies quan són fresques. Es para compte de no passar-se amb la sal, perquè la sípia és ja prou gustosa.
En una olleta es prepara un brou de peix amb el cap i les espines d’un corball. En la cassola de ferro es barreja llavors el sofregit ben confitat, el brou, les mandonguilles i la sípia.
Es deixa coure a foc lent durant vint minuts fins que la salsa quedi ben espessa.
S’acompanya amb un vi negre Denominació d’Origen Montsant criança 2003 del Celler Cooperatiu del Masroig (Priorat) a una temperatura de 10ºC

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poema de Tots Sants

La recepta: Sabó de llorer